Tvornice hrane gase radna mjesta i otvaraju ih u susjedstvu

Bez autora
Feb 03 2014

“Gavrilović” otvara proizvodne linije u Čitluku, “Kraš” je kupio tvornicu keksa i vafla “Mira” pokraj Prijedora, “Zvečevo” je već prije kupilo “Lastu” u Čapljini, “Franck” seli dio proizvodnje u Grude. Navodno i “Adris” planira proizvodnju cigareta u Bosni jer se čak 60 posto proizvedenih cigareta popuši u zemljama bivše Jugoslavije. Pridruživanje Hrvatske EU-u donijelo je mnoge promjene, poglavito u proizvodnoj djelatnosti čije je glavno izvozno tržište bilo u zemljama CEFTA-e, dakle jugoistočne Europe. Nakon 1. srpnja izmijenili su se uvjeti izvoza, pa je hrvatskim gospodarstvenicima lakše organizirati proizvodnju u Bosni i Hercegovini nego organizirati izvoz. Preseljenje dijela proizvodnje nužno za posljedicu ima i smanjenje proizvodnje u Hrvatskoj i gubitak radnih mjesta.

Tvornice hrane gase radna mjesta i otvaraju ih u susjedstvu“Gavrilović” otvara proizvodne linije u Čitluku, “Kraš” je kupio tvornicu keksa i vafla “Mira” pokraj Prijedora, “Zvečevo” je već prije kupilo “Lastu” u Čapljini, “Franck” seli dio proizvodnje u Grude. Navodno i “Adris” planira proizvodnju cigareta u Bosni jer se čak 60 posto proizvedenih cigareta popuši u zemljama bivše Jugoslavije.

Pridruživanje Hrvatske EU-u donijelo je mnoge promjene, poglavito u proizvodnoj djelatnosti čije je glavno izvozno tržište bilo u zemljama CEFTA-e, dakle jugoistočne Europe. Nakon 1. srpnja izmijenili su se uvjeti izvoza, pa je hrvatskim gospodarstvenicima lakše organizirati proizvodnju u Bosni i Hercegovini nego organizirati izvoz. Preseljenje dijela proizvodnje nužno za posljedicu ima i smanjenje proizvodnje u Hrvatskoj i gubitak radnih mjesta.

Brojke govore o nekoliko tisuća izgubljenih radnih mjesta u Hrvatskoj.

– Mi ne selimo proizvodnju, namjeravamo je čak povećati, ali otvaramo alternativnu liniju proizvodnje u BiH, koja je tradicionalno naše najveće i najjače izvozno tržište. To je jedino rješenje koje nam je na raspolaganjujer bi naši proizvodi postali bi do 50 posto skuplji u regiji, te bi mogli lako biti nadjačani u konkurenciji s jeftinijim brendovima na slobodnom tržištu – odgovorili su nam iz “Gavrilovića”.

"Gavrilović" u Čitluku

– Osiguranjem dodatne linije proizvodnje u Čitluku “Gavrilović” želi zadržati pozicije na tom tržištu. Ideja je da osposobljeni proizvođač proizvodi “Gavrilovićeve” proizvode po našim recepturama i standardima proizvodnje.

Mesna industrija koja zadovoljava naše potrebe u pogledu kapaciteta, opremljenosti pogona i stručnosti zaposlenika je mesna industrija GIPI d.o.o. iz Čitluka. Riječ je o manjem, ali novom pogonu, čija lokacija dodatno olakšava distribuciju na tržištima jugoistočne Europe – objasnili su nam. “Gavrilovićev” partner, mesna industrija GIPI s 40-ak zaposlenika, planira ove godine proizvesti 900 tona različitih mesnih prerađevina.

U sindikatu PPDIV-a zabrinuti su zbog sve češćih preseljenja hrvatskih poduzeća u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

– “Agrokor”, “Kraš”, “Vindija”, “Gavrilović” i mnoga druga poduzeća, imaju svoje pogone u BiH ili u Srbiji, i to samo zbog toga što su zbog ulaska Hrvatske u EU uvedene carine za izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u zemlje CEFTA-e – ističe Šimo Orešković, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV), te dodaje da je Hrvatska na tržište zemalja CEFTA-e izvozila robe za 700 milijuna eura godišnje.

U samo šest mjeseci članstva u EU-u izvoz je smanjen za gotovo 100 milijuna eura. Svakako da je zbog toga izgubljeno više tisuća radnih mjesta jer u nije došlo do povećanja proizvodnje i izvoza u EU-u.

– Bit će toga još, ali u manjem opsegu jer su se naše najveće kompanije pripremile za posljedice ulaska u EU. Sada rade na povećanju produktivnosti radi konkurentnosti proizvoda na tržištu EU-a, a to opet znači smanjivanje radnih mjesta i još veću nezaposlenost, a novih ulaganja i tvornica gdje bi se nezaposleni zaposlili nema ni na vidiku – rezolutan je Orešković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik